lauantai 25. huhtikuuta 2009

Mediamaksu

Ehkä naurettavinta ja epäreiluinta ikinä: MEDIAMAKSU!

Kuin suora isku kirveellä keskelle päätä. Tässä ei ole mitään järkeä. Mediamaksu perittäisiin taloudelta, jossa jokainen täysi-ikäinen olisi velvollinen maksamaan osansa (paitsi vanhempien luona asuva opiskelija). Minkä takia opiskelijat yleensäkin jättävät maksamatta tv-lupamaksun? Asiahan on selvä: heillä ei ole ylimääräistä rahaa tällaisiin summiin. Ehdotettu summa voi oikeasti olla jonkun opiskelijan koko kuukauden budjetti ja sillä söisi koulussakin kolme kuukautta. Mikäli tämä tulee pakolliseksi, luulen että siitä nousee todella iso kohu. Miten olisi opiskelija-alennus? Jopa työtön veljeni saa melkein tuplasti rahaa kuin mitä itse saan kuukaudessa. Tuntuu ihan saakelin turhalta se, että pitäisi maksaa ei-mistään 175 euroa! Toisaalta jossain kirjoituksissa sanotaan, että netin käyttö myös kuuluisi tämän alle. Jos sitten poistettaisiin kaikki nettiliittymien omat maksut, eikö! (tuskin)

Minulla on myös toinen syy purnata tätä ehdotusta ja sen varmaan jo tiedätte. En katso televisiota eikä minulla ole digiboksia ja ajattelin muutenkin viedä tuon pienen harmaan laatikon varastoon, sillä se vain kerää pölyä, koska sillä ei ole mitään virkaa. Pari päivää sitten soitti joku täti tv-lupahallinnosta:
    "Hei! Meidän tietojemme mukaan teidän taloudessa ei ole voimassa olevaa tv-lupaa. Asia on helppo hoitaa näin puhelimitse, joten laitetaanko lupa-asiat kuntoon ja lasku tulemaan?"
Täti ei edes kysynyt, omistanko televisiota! Tuntuu, että nykyään oletetaan, että kaikilla pitäisi olla hienot taulutelkkarit sun muut. Me televisiottomat olemme friikkejä. "Miten sä voit elää ilman television katselua? Mitä sä oikein teet vapaa-aikanasi?"

Suomi siirtyi täysin digiaikaan reilu vuosi sitten. Jo sitä suunnitellessa olisi ollut mahdollista ottaa huomioon se, miten tv-lupa laskutettaisiin. Jos olisi pidetty alusta asti huolta siitä, että kuluttajille tarjottaisiin ainoastaan kortinlukijalla varustettuja digibokseja, olisi tv-lupa helppo laskuttaa sen kautta. Eihän maksullisia kanaviakaan voi katsella ilman maksukorttia. En tiedä, mitä tuo olisi tullut YLE:lle maksamaan, mutta ainakin se olisi ollut oikeudenmukainen. Eikö kukaan huomioinut tuota mahdollisuutta?

Joten kaikki allekirjoittamaan tämä adressi!

Hah. Eikä siinä vielä kaikki. On myös esitetty, että netin käyttöä alettaisiin rajoittaa. Kuluttaja voisi ostaa tietynlaisia paketteja käyttöönsä, vähän niin kuin television kanavapaketit nykyään. Tällä tavalla saataisiin kuriin muun muassa pedofiliasta ja Internet-lapsipornosta kiinnostuneet. Kuinka monta prosenttia Internetin käyttäjistä kuuluu tuohon ryhmään? Tuskin suurin osa. Kismittää suuresti se, että meidän sananvapautta rajoitettaisiin. Voi olla, että jossain vaiheessa tämäkin blogi loppuu, muttei omasta tahdostani vaan joidenkin idioottien poliitikkojen päätöksestä. Miksi - kun meille on luotu tällainen teknologia, mitä voisi vielä kehittää ja johon me olemme niin tottuneet - halutaan rajoittaa meidän tavallisten kansalaisten elämää ja mahdollisuuksia? Tätäkö tulevaisuus tuo tullessaan? Kun ei haluta tai osata enää mennä näissä asioissa eteenpäin, otetaan suuren suuri harppaus takaisin päin ja palataan elämään pulakauden rajoitettua elämää. Pian kai kahviakin saa vain, jos olet päättänyt valita sen ostomahdollisuuden sen sijaan, että haluaisit ostaa teetä. Kupongit käteen ja jonoon. Pian varmaan kommunismikin ottaa vallan.

Mikäli näistä kumpikin toteutuu, Kaisan tuleva elämä saattaa sijoittua johonkin erittäin syrjäiseen mökkiin keskellä ei mitään, jossa Kaisa viljelee omavaraisesti kaiken ruokansa, ostaa kerran vuodessa lehmän ja kanoja ja tekee itse omat makkaransa. Onneksi olen pian täysin pätevä siihen.

Ei kommentteja:

Tyttö tuli!

Olin aivan varma, että vauva syntyisi etuajassa, kuten veljensäkin. Laskettu päivä lähestyi, eikä kehossa tuntunut harjoitussupistuksien lis...