lauantai 4. toukokuuta 2013

Laktoosi-intoleranssi x 2

Tämän päivän testauksen jälkeen täytyy todeta, että Väinöllä on kyllä aika varmasti laktoosi-intoleranssi. Se ei olisi mikään ihme, sillä minulla on ollut se aivan pienestä pitäen.

Kävimme tänään Väinön kanssa uinnin jälkeen Hesburgerilla syömässä. Minä söin heseruokaa, Väinö kotoa otettua eväsruokaa. Koska hän himoitsee aina cokismukia, ostin hänelle maidon. Väinö on juonut oikeastaan melkein koko ajan hylamaitoa, sillä aikaisemmin tavallisesta maidosta on mennyt vatsa kuralle. Hesellä ei ollut kuin tavallista maitoa ja ajattelin, että kokeillaan nyt pitkästä aikaa sitä. Maidot omaan cokismukiin ja pillillä suuhun. Hyvin meni!

Iltapäivällä kävimme 1-vuotissynttäreillä ja kotimatkalla kaupassa. Ensimmäistä kertaa elämänsä aikana, Väinö teki kakan kaupassa. Tai ehkä se oli enemmänkin märkä pieru. Vauvauinti-infossa sanottiin vuosi sitten, että jos vauvalla on tarpeeksi virikkeitä (uinnissa vesi), niin se ei kakkaa. Luulisi, että hyllyjen välissä juoksevalla pojalla olisi tarpeeksi mielenkiinnon kohteita. 

Duodecimin sivuilta löytyi hyvää tietoa laktoosi-intoleranssista. Ei sillä, että tarvitsisimme siitä lisäinfoa, mutta ne vahvistivat muutamia väitteitä, mitä olen lukenut eri sivuilta.

Laktaasi-entsyymin puuttuminen aikuisella oli alun perin normaalia. Luonnontilassa elävä ihmisen joi äidinmaitoa vain lapsena, mutta ei saanut maitoa aikuisena lainkaan. Laktaasi-entsyymi luontaistaloudessa elävällä aikuisella oli tarpeeton, minkä vuoksi sen vaikutus lakkasi lapsen kasvaessa 5–12 vuoden iässä.
Laktaasi-entsyymin geenissä on kauan sitten tapahtunut mutaatio, jonka seurauksena entsyymi ei häviäkään aikuistuessa. Kun ihminen alkoi kasvattaa karjaa ja juoda maitoa aikuisena, tämä geenimuoto on ollut edullisempi ja yleistynyt. Afrikkalaisilla ja aasialaisilla alkuperäiskansoilla 90 %:lla on edelleen "vanha geenimuoto" eli heillä on laktoosi-intoleranssi. Pitkään maitotaloudessa elävillä kansoilla, kuten pohjoismaalaisilla, uusi geenimuoto on yleisempi kuin vanha. Sitä esiintyy noin 18 %:lla suomalaisista. Laktoosi-intoleranssi ei siis oikeastaan ole mikään sairaus, vaan alkuperäinen tilanne ihmisen laktaasi-entsyymin toiminnassa.
Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa, että laktaasi-entsyymin puuttuessa esiintyy oireita. Osalla ihmisiä laktaasin puutteeseen ei liity mitään vaivoja. Silloin tilaa kutsutaan nimellä hypolaktasia, suomeksi "suolilaktaasin niukkuus".
Laktoosi-intoleranssi voi ilmetä lapsilla aikaisintaan kouluiästä lähtien. Usein tila kuitenkin todetaan vasta aikuisiällä. Erittäin harvinainen poikkeus on syntymästä lähtien ilmenevä laktaasi-entsyymin puutos, joka löytyy Suomessa keskimäärin yhdellä vastasyntyneellä vuodessa.


Tästä lähin suosimme siis vähälaktoosisia elintarvikkeita.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

aatella, sinä olet ainutlaatuinen - 'yhdellä vastasyntyneellä suomessa/vuosi'. ja mistä se vastasyntynyt tietää, että älä juo lehmänmaitoa (=äidinmaidonvastiketta), vaan oksenna se pois? siis tosi fiksu olit jo silloin! ja mistä tiesit, että soijamaito on Ruokaa ja imit sitä posket kuopalla?
-e-

Tyttö tuli!

Olin aivan varma, että vauva syntyisi etuajassa, kuten veljensäkin. Laskettu päivä lähestyi, eikä kehossa tuntunut harjoitussupistuksien lis...