keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Kokemuksia hulluista

Kun pyöräilin tänään kotia päin, näin aika lähellä Tyksiä miehen juoksevan jalkakäytävällä. Hänellä oli päällä vain valkoinen t-paita ja keltaiset sukat. Juoksutyyli oli aika raskas ja mieskin jo noin 50-60 -vuotias. Ajattelin, että hän on karannut sairaalasta ja mietin, voisiko siitä soittaa jonnekin. Mietin lähinnä poliisia. En kuitenkaan soittanut. Harmitti.

Reilu vuosi sitten kun tulin opettamasta ja noin puoli yhdeksän aikaan illalla kävelin keskustassa, ajattelin käväistä vielä Forumissa, jos se olisi auki. Näin Börsin sisäpihalla ja Forumin yhden sisäänkäynnin luona miehen viilaavan pyöränlukkoa auki. Kävelin nopeasti ohi ja mietin taas, että pitäisikö soittaa poliisille, mutta ajattelin että se mies ehtisi kuitenkin häippästä sillä aikaa. Koska Forum oli sulkemassa oviaan, en päässyt enää toisesta ovesta ulos ja lähdin kävelemään takaisin päin. Näin vartijan, joka opasti kuinka pääsee suljetusta ostoskeskuksesta pois. Ulospäästyäni tajusin, että olisin voinut sanoa ryöstömiehestä vartijalle, mutten hämmentyneenä omasta olostani tajunnut. Harmitti.

Joskus nuoruudessa, kun olin balettiharjoissa, iskä oli luvannut tulla hakemaan minut. Olin ehkä 10-vuotias. Iskää ei kuitenkaan kuulunut ja soitin kotiin. Laitoin viimeisen 10 markan kolikkoni kolikkopuhelimeen. Iskä ei ollut vielä kotonakaan. Puhelu maksoi ehkä noin kaksi markkaa eikä puhelin antanut vaihtorahaa takaisin. Harmitti kovasti, sillä 8 markkaa oli silloin iso raha kymmenenvuotiaalle. Lähdin bussipysäkille (oli onneksi bussikortti), johon saapui myös hullu nainen. Se oli varmaan hyvinkin humalassa ja uhkasi tappaa meidät muut pysäkillä olevat ja heilui keskellä tietä. Muistan, että silloin pelotti tosi paljon.

Toisella kertaa olin tulossa soittotunnilta ja istuin sellokotelon kanssa Lahden kauppatorilla odottamassa bussia. Viereeni istui jälleen humalainen ja säikähdin aivan mielettömästi, kun se alkoi yhtäkkiä kovaan ääneen laulaa tai paremminkin hoilata. Istuin peloissani ja vastailin ujosti hänen esittämiin kysymyksiin soittamisesta. Silloin ei niinkään pelottanut, mutta jännitti suuresti, aikooko mies viedä selloni tai tehdä sille jotain.

Ei kommentteja:

Tyttö tuli!

Olin aivan varma, että vauva syntyisi etuajassa, kuten veljensäkin. Laskettu päivä lähestyi, eikä kehossa tuntunut harjoitussupistuksien lis...