lauantai 2. lokakuuta 2010

Maillardin reaktio

Käykääpä katsomassa tuolta reseptipuolelta paria uutta reseptiä!

Tein tänään amerikkalaista omenapiirakkaa (saatiin pari muovipussillista omenoita, niin pakkohan niistä on leipoa) ja ai että tuli hyvää! Oon jo kauan haaveillut sellaisen tekemisestä. Samalla kokeilin, miten kerman voi korvata rasvattomalla maidolla ja rypsiöljyllä. Ihan hyvin näköjään :D. Kun maitoa ja öljyä (2:1) ravistaa kovasti kannellisessa pienessä purkissa, niin rasva sekoittuu sinne maidon joukkoon oikein hyvin. Ja rasvaprosentiksikin tuli melkein sama kuin kermalla. Tuossa ohjeessahan kerman ja sokerin tarkoituksena on tuottaa ruskea pinta piirakalle. Tapahtuu niin sanottu Maillardin reaktio, jossa aminohapot (proteiineista) ja hiilihydraatiti (sokerista) reagoivat keskenään tarpeeksi korkeassa lämpötilassa synnyttäen maku- ja hajuaineita. Sen takia leivänkin paras ja maukkain osa on ehdottomasti kuori ja merimiespadassa ne rapsakat perunat on ihan herkkua.

3 kommenttia:

iku kirjoitti...

saiskos sitten kaakaojauhetta ja öljyä ravistamalla suklaata?
t. chocoholic

ps. olipas muuten herkullisen näköinen piirakka!

Kaisa kirjoitti...

Hmm, ei. Suklaan rasvalla on hyvin ominainen tyyli kiteytyä (ja sekin tarkan temperoinnin tuloksena), mikä tekee siitä juuri sellaisen, että se on kiinteä huoneenlämmössä ja sulaa suussa. Öljyllä ei taida saada aikaan kuin suklaakastiketta :D

Leikkasin liian aikaisin ton maistopalan tortusta niin sisus levähti vuokaan. Kylmempänä se kiinteytyi hieman. Maku muistuttaa kovin paljon mäkin omenapiirakkaa, mut on vain paljon parempaa! Kannattaa kokeilla.

Anonyymi kirjoitti...

omenapiirakalla on herkuteltu täälläkin, tosin laiskan ohjeen mukaan: valmis kauramurotaikina, mikrotetut omenakuutiot, päälle kaura-sokeri-rasva-mössöä, ja kuten ed., jäähtyneenä parempaa.

ehdoton omenapiirakka n:o 1.kuitenkin se perunajauhopaketinohje! -e-

Tyttö tuli!

Olin aivan varma, että vauva syntyisi etuajassa, kuten veljensäkin. Laskettu päivä lähestyi, eikä kehossa tuntunut harjoitussupistuksien lis...