tiistai 21. heinäkuuta 2009

Halpatuotteet ja private labels -tuotteet

Elintarvikkeista kiinnostuneena olen alkanut kiinnittää huomiota, missä esimerkiksi K-kaupan private label -tuotteet eli Pirkka-tuotteet valmistetaan. Pirkka on laajentanut vuosien varrella valikoimaansa ja niiden hinnat ovat astetta alempia kuin "normaalien" tuotteiden. Olen hieman myös sitä mieltä, että K-kaupassa normaalien tuotteiden hinnat ovat hieman korkeampia kuin muissa kaupoissa, jotta Pirkka-tuotteet saadaan näyttämään edullisemmilta. Jossain määrin tämä varmaan pitää paikkaansakin.

Jotta hinta saadaan alaspäin, on jostain tingittävä. Aikaisemmin olen kiinnittänyt huomiota muiden ketjujen private label -tuotteiden valmistukseen ulkomailla, mutta tuntuu, että Pirkkakin on lisännyt sitä merkittävästi. Odotan, milloin Pirkan puolukkapuuron valmistus siirtyy Saarioisilta jonnekin päin Espanjaa. Ei sillä, että minulla olisi suuria antipatioita ulkomaista tuotantoa kohtaan, mutta olisi kiva, jos suuri päivittäistavaroiden valmistuttaja pitäisi työpaikat Suomessa, koska täällä on osaamista niin paljon.

Materiaalit, ainesosat ja laatu tietysti laskevat niin ikään tuotteiden hintaa. Halpatuote ei pröystäile pakkauksellaan tai marjojen määrällä hillossa. Luontaisten aromien ja lisäaineiden sijasta käytetään keinotekoisia, jotka ovat tietenkin halvempia. [Ja tästä tuli mieleen, että älkää toki kammoksuko kaikkia lisäaineita. Useat niistä ovat vaarattomia ja parantavat huomattavasti elintarvikkeita. Jos haluatte vähentää lisäaineiden käyttöä niin aloittakaa vaikka poistamalla karkit, keksit ja jäätelöt ruokavaliostanne.]

En halua tällä mitenkään yrittää estää teitä ostamasta private label - tai halpatuotteita, mutta haluan antaa ajatuksille aihetta. Jos hintaeroa on vain vähän ja vain kalliimpi tuote on valmistettu Suomessa, niin eikö silloin kannattaisi valita se?

Itsehän boikotoin ainoastaan Euroshopperia. Hinta-laatu -suhde ei kohtaa.

Ei kommentteja:

Tyttö tuli!

Olin aivan varma, että vauva syntyisi etuajassa, kuten veljensäkin. Laskettu päivä lähestyi, eikä kehossa tuntunut harjoitussupistuksien lis...