keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Tukiopetusta

Olen tässä lähimenneisyydessä pitänyt jälleen tukiopetustunteja ykkösille, tällä kertaa kemiasta. Kun opettajat oli lomautettu, annoin matikasta pikatukiopetusta ja toinen niistä osallistujista oli sitten pyytänyt opolta, että jos mä voisin auttaa myös kemiassa. Tänään jäi pari positiivista kommenttia mieleen: "Hei, mä oivalsin nyt jotain." "Tää on ollut tähän mennessä paras kemian 'tunti' mitä meillä on ollut."

Eikös se tukiopettaminen ole nimenomaan sitä, että autetaan muita oivaltamaan niitä asioita, mitä ei ole tunnilla ehditty oivaltaa. Osa kemian laskuista on sellaisia, mitä tarvitaan labroissa ja ne pitää osata, mutta ne voi oivaltaa monella eri tapaa. Mä olen nyt opettanut omaa tapaani oivaltaa ja eritoten ymmärtämään.

Muistan itsekin ykkösellä, kuinka moni labrassa tehty työ jäi ymmärtämättä. Nykyään se ymmärrys tulee viimeistään siinä vaiheessa kun analysoidaan tuloksia, mutta ykkösellä analysointi oli todella puutteellista, enkä osannut poimia oleellisia asioita labratöistä. Tämä tukiopettaminen on saanut mutkin oivaltamaan, millaisen matkan tässä on kahdessa ja puolessa vuodessa ehtinyt kulkea ja mitä kaikkea on oikeasti oppinut ymmärtämään.

Uskon myös, että tämä peruskemian kertaaminen on ollut itsellenikin hyödyllistä, sillä vaikka osa teoriasta on ehtinyt unohtua, se kyllä muistuu mieleen nopeasti.

Mukava positiivinen asia on sekin, että saan tästä pienen rahallisen korvauksen.

Määritettiin puolitoista viikkoa sitten meetvurstista klooripitoisuus, josta voi suoraan laskea tuotteen suolapitoisuuden. Työselostusta puhtaaksi kirjoittaessa ja tuloksien heittoja miettiessä huomasin makkaran tuoteselosteessa jotain omituista ja lähetin Huhtahyville palautetta. Vastauksen sainkin jo seuraavana aamuna!
"Hei!
Olen elintarviketekniikan opiskelija ja käytin kotimaista meetvurstianne näytteenä kloridipitoisuuden määrityksessä. Samalla tuli huomioitua, että pakkausselosteessa suolapitoisuus on 3,7 % ja natriumin määrä 1,4 g/100 g. Tuon natriumin määrän mukaisesti suolapitoisuus pitäisi olla 3,56 %. Lisäksi olettaen, että muutamassa lisäaineessa on natriumia, ei suolapitoisuus tunnu pitävän paikkaansa. Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää, kuinka nämä pitoisuudet on laskettu/määritetty ja mitä ainesosia niissä on otettu huomioon ja minkälainen haarukka (ylä-/alarajat) on suolapitoisuudelle määritetty.

Omassa määrityksessämme saimme kloridipitoisuuden kautta laskettuna suolapitoisuudeksi noin 4,2 %, mutta en itse luota näihin tuloksiin täysin, sillä tein ensimmäistä kertaa kyseisen määrityksen."
Vastaus:
"Hei Kaisa,

Näyttäisi siltä, että pakkausmerkinnöissämme on pieni virhe natriumin määrän osalta. Oikeampi arvo on 1,5 g / 100 g. Suolapitoisuus sen sijaan on kohdallaan 3,7 %. Suolapitoisuusarvo ja natriumin määrä on laskettu reseptistä. Ravintoainetekijät laskemme ravintoainelaskuohjelmalla. Päivitämme virheen etiketteihin niin pian kuin se on mahdollista. Omissa omavalvonta testauksissa suolan määrä on vaihdellut 3,6 ja 3,8 välillä. Kiitos palautteesta. Niiden avulla saamme tärkeä tietoa tuotteistamme ja korjattua mahdollisia virheitä."
Kyllä. Joskus kuluttaja voi huomata jopa 0,1 g:n heiton tuoteselosteessa heh :D

P.S. Kuvassa on muuten lauhdutinjärjestelmä. Aika samanlainen viriteltiin tuossa muutama viikko määritettäessä kananmunan kolesterolipitoisuutta.

2 kommenttia:

Kohtuullinen kirjoitti...

Heh :D kaikkee sitä sattuu ja tapahtuu. Huvittava tuo kommentti, että "päivitämme virheen etiketteihin niin pian kuin se on mahdollista". Toivottavasti ne ei nyt sentään virhettä sinne päivitä, vaan oikean luvun... Ja toinen asia, että me tavallisemmat kuluttajat ei tällaisesta senkään vertaa huomattais, joten ei tartte niitten hättäillä. ;)

Kaisa kirjoitti...

Heh, enpäs tajunnutkaan ite tota päivitysjuttua :D. Toivottavasti päivittävät sen virheen pois.

Tyttö tuli!

Olin aivan varma, että vauva syntyisi etuajassa, kuten veljensäkin. Laskettu päivä lähestyi, eikä kehossa tuntunut harjoitussupistuksien lis...